«Έστειλα γράμμα στον Άρειο Πάγο για να διασφαλίσω ότι δημόσια και επώνυμα δηλώνω πως επιθυμώ να καταθέσω»
Ο Βασίλης Γεωργιάδης είναι Έλληνας υπήκοος που ζει εδώ και αρκετά χρόνια στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ασχολούμενος επαγγελματικά με το πετρέλαιο. Εκεί καταδικάστηκε για υπόθεση οικονομικής φύσεως, εξέτισε την ποινή του στη φυλακή, αλλά εξακολουθεί να του απαγορεύεται η έξοδος από τη χώρα. Εδώ και κάποιο διάστημα επικοινωνεί με τις ελληνικές αρχές, δηλώνοντας την επιθυμία του να καταθέσει στοιχεία που γνωρίζει για την υπόθεση του “Noor1”, χωρίς αποτέλεσμα. Όπως δηλώνει, η προσπάθεια αυτή συνάντησε εξ αρχής εμπόδια και το τελευταίο διάστημα την πλήρη αδιαφορία -έως άρνηση- των αρχών.
Η Αυγή, μίλησε μαζί του στο Ντουμπάι για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει προκειμένου να καταθέσει, καθώς και για τα στοιχεία που υποστηρίζει ότι διαθέτει. Είναι προφανές ότι η “ΑΥΓΗ” και ο συντάκτης της συνέντευξης δεν υιοθετούν τους ισχυρισμούς του κ. Γεωργιάδη που αφορούν σε πρόσωπα, αλλά μεταφέρει αυτά που τους είπε. Το ερώτημα είναι γιατί οι αρχές δεν κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να καταθέσει όσα γνωρίζει (ή ισχυρίζεται ότι γνωρίζει) ο κ. Γεωργιάδης, ώστε να αξιολογηθούν από την ανάκριση, και ποιος είναι ο λόγος να μην καταθέτει κάποιος που το ζητάει, για μια υπόθεση που έχει ήδη πολλά σκοτεινά σημεία.
Κύριε Γεωργιάδη, υποστηρίζετε ότι εδώ και καιρό προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με τις ελληνικές αρχές για να καταθέσετε όσα γνωρίζετε για την υπόθεση του “Noor1” χωρίς ανταπόκριση. Από πότε συμβαίνει αυτό;
Εγώ ξεκίνησα επίσημα να επικοινωνώ με τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2018. Έχω όμως γνώση για την υπόθεση και την εμπλοκή σε αυτήν του Έλληνα πρέσβη από το 2013. Έφτασε στα αυτιά μου η πληροφορία, από άνθρωπο ο οποίος έχει καταδικαστεί σε ισόβια γι’ αυτή την υπόθεση, ότι υπάρχει εμπλοκή του Έλληνα πρεσβευτή στο Ντουμπάι σε υπόθεση διαφθοράς για να φύγει το πλοίο. Καταδικασμένοι σε ισόβια είναι δύο (σ.σ.: οι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης).
Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ισχύει κάτι τέτοιο…
Ασφαλώς, ο καθένας μπορεί να λέει ιστορίες. Γι’ αυτό και δεν έδωσα μεγαλύτερη σημασία αρχικά. Αυτό ήταν τον Νοέμβριο του ’13. Όταν πιάστηκε το πλοίο στην Ελλάδα, τον Ιούνιο του ’14, μου ήρθαν επιπλέον πληροφορίες. Ποιοι ήταν οι εμπλεκόμενοι, γιατί, ποιος ήταν ο ναυλωτής του καραβιού, ποιος έβαλε τα λεφτά. Παραμονή Χριστουγέννων του 2017, επικοινώνησα με έναν δημοσιογράφο και του μετέφερα τις πληροφορίες μου με την προϋπόθεση να τις πάει άμεσα στην εισαγγελέα Τζίβα. Μάλιστα, έστειλε έναν συνεργάτη του εδώ για να του παραδώσω τα στοιχεία.
Υπήρξε αντίδραση από την κ. Τζίβα;
Δε με κάλεσε ποτέ.
Τι έγινε μετά;
Τον Ιούλιο του 2018, άλλαξαν ο πρέσβης και ο πρόξενος εδώ, μετά από οκτώ χρόνια υπηρεσίας. Επικοινώνησα τότε με την πρεσβεία για δικά μου θέματα και είπα στην πρέσβη τι γνωρίζω, ζητώντας από τον πρόξενο να καταθέσω ό,τι γνωρίζω για την υπόθεση. Ο πρόξενος έχει δικαίωμα να ασκήσει καθήκοντα ανακριτή. Μου απάντησε «είναι μεγάλη υπόθεση και σύντομα θα έχουμε εκλογές» και ότι «δεν θα κάνει καλό στη δική μου υπόθεση να καταθέσω για το ‘Noor’».
Έχετε αποδείξεις γι’ αυτό;
Όχι. Είναι ο λόγος μου απέναντι στον λόγο του.
Στη συνέχεια;
Στη συνέχεια, απευθύνθηκα στις ελληνικές αρχές στην Ελλάδα. Προσπάθησα να επικοινωνήσω με το Σώμα Ελεγκτών Δημοσίων Διοίκησης. Με το Τμήμα οργανωμένου εγκλήματος της αστυνομίας. Με το γραφείο της Εισαγγελίας Διαφθοράς. Με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Ο μόνος που μου απάντησε ήταν ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος μου είπε ότι δεν μπορεί να επέμβει από τη στιγμή που υπάρχει ανάκριση. Εγώ δεν ήθελα να στείλω τα στοιχεία σε e-mail γιατί υπήρχαν διαρροές. Τελικά, κατόρθωσα να μιλήσω με την ανακρίτρια της υπόθεσης, την κυρία Μάντακα. Μιλήσαμε τρεις φορές και έδωσε εντολή με έγγραφό της στο προξενείο και συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, να πάω να καταθέσω στο προξενείο. Στις 5 Δεκεμβρίου 2018 επικοινώνησα με τον πρόξενο για να συνεννοηθούμε για την κατάθεση. Μισή ώρα αφότου κλείσαμε το τηλέφωνο, μου απευθύνθηκε δημοσιογράφος λέγοντάς μου ότι θέλει να μάθει τι στοιχεία έχω. Επικοινώνησα με τον πρόξενο και του ανέφερα ότι υπάρχει διαρροή και δεν μπορώ να καταθέσω υπό αυτές τις συνθήκες. Η ανακρίτρια μού είπε ότι πιθανότατα υπάρχει παρακολούθηση των τηλεφώνων μας και μου δήλωσε ότι θα έρθει η ίδια να πάρει κατάθεση. Έναν μήνα αργότερα, είπε ότι περιμένει την άδεια για να έρθει στο Ντουμπάι να πάρει την κατάθεση. Μετά έμαθα ότι παραιτήθηκε από το δικαστικό σώμα και έφυγε στην Αμερική. Επιχείρησα να μιλήσω και με τον ανακριτή που πήρε την υπόθεση, τον κ. Πετρόπουλο, αλλά αρνείται να μου μιλήσει.
Τώρα ποια είναι η κατάσταση στην πρεσβεία στο Ντουμπάι;
Μετά τις εκλογές του 2019, επέστρεψε στο Ντουμπάι ο προηγούμενος πρέσβης, ξανά. Υπάρχει το εξής: σύμφωνα με το ΦΕΚ που εκδόθηκε, ο συγκεκριμένος πρέσβης εστάλη στην Τσεχία. Ενώ όμως το ΦΕΚ έγραφε αυτό, αντί να παρουσιαστεί στην Πράγα, παρουσιάστηκε εδώ στο Ντουμπάι. Και αυτός που αναφερόταν ως πρεσβευτής στο Ντουμπάι παρουσιάστηκε στην Πράγα. Μάλιστα εκείνες τις ημέρες υπήρξαν και απευθείας επαφές του νέου πρωθυπουργού, του κ. Μητσοτάκη, με ανθρώπους από τα Εμιράτα, οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν κιόλας. Τονίζω ότι οι πρεσβευτές δεν κάθονται πάνω από οκτώ χρόνια σε μια χώρα, βάσει του νόμου. Μάλιστα, αν μπείτε στη σελίδα της ελληνικής πρεσβείας στο Ντουμπάι, θα δείτε ότι δεν αναφέρεται πουθενά το όνομα του πρεσβευτή.
Εσείς γιατί εκτιμάτε ότι έγινε αυτό;
Εκτιμώ ότι σχετίζεται με την υπόθεση του “Noor1”.
Έχετε κάποιο στοιχείο γι’ αυτό;
Αυτά είναι δουλειά των ανακριτικών αρχών. Εγώ αυτό που γνωρίζω είναι ότι ο πρεσβευτής είχε συναλλαγή με άνθρωπο καταδικασμένο σε ισόβια για την υπόθεση του “Noor1”.
Άρα, εσείς ζητάτε να καταθέσετε αυτό; Τη σχέση του καταδικασθέντα με την πρεσβεία;
Όχι μόνο. Υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται στο παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης, που δεν έχει καν ακουστεί το όνομά τους.
Εννοείται ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη δεύτερη δικογραφία;
Και άλλοι. Εγώ, απ’ όσα βλέπω, δεν είμαι βέβαιος ότι η δικογραφία είναι στη σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει μια επιχείρηση να εμπλακούν κάποιοι και να απεμπλακούν κάποιοι άλλοι.
Έχουν ακουστεί ονόματα επιχειρηματιών. Βρίσκονται στη δικογραφία.
Ακούστε. Ο χώρος της ναυτιλίας είναι μεγάλος αλλά είναι και πολύ μικρός. Όλοι γνωριζόμαστε. Ο επιχειρηματίας για τον οποίον γίνεται λόγος είχαμε μάθει τότε ότι είχε εμφανιστεί στο Ντουμπάι και έψαχνε κάποιες άκρες για να «στηθεί» εδώ. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι εμπλέκεται στην ιστορία. Εγώ δεν το πιστεύω. Μπορεί και να ήθελε να μεταφέρει πετρέλαια. Και το πλοίο, το “Noor”, για μεταφορά πετρελαίου ναυλώθηκε. Βέβαια, όσοι το είδαμε, καταλάβαμε αμέσως ότι είναι πολύ μικρό, δεν χωρούσε πετρέλαιο, οι δεξαμενές του δεν άντεχαν, ήταν πολύ μικρό και πολύ παλιό. Το πλοίο αυτό δεν κατέβηκε εδώ για πετρέλαια. Και ο προορισμός του δεν ήταν η Ελευσίνα, όπου βρέθηκε, αλλά η Πάτρα. Υπάρχει συγκεκριμένη κίνηση χρήματος για να φτιαχτεί το βαπόρι και να ναυλωθεί. Στο Ντουμπάι υπάρχουν πλοία που μπορούν να μεταφέρουν πετρέλαιο, ακόμα και λαθραίο. Δεν υπάρχει λογική να φέρουν ένα πλοίο που δεν μπορεί να κουβαλήσει πετρέλαιο από την Ελλάδα. Καταλάβαμε όλοι εξαρχής ότι επρόκειτο για άλλο φορτίο.
Ο δεύτερος βαθμός της δίκης, της πρώτης δίκης για το “Noor1”, έληξε με αρκετά χαμηλότερες ποινές.
Η αγόρευση της εισαγγελέως μού έδειξε ότι γνωρίζει την υπόθεση. Ήξερε ποιος έκανε τι. Στη συνέχεια όμως, αναγνώρισε ελαφρυντικά. Πρέπει να ψάξετε τι μεσολάβησε. Σε αυτή την υπόθεση εμπλέκονται πολλοί άνθρωποι. Κάποιοι μεγάλοι στηρίζουν κάποιους μικρούς για να μην αρχίσουν να μιλάνε. Άλλοι εκμεταλλεύονται στενές σχέσεις για να κάνουν δουλειές. Η υπόθεση, αν ξεδιπλωθεί, φτάνει μακριά. Υπάρχουν εντάλματα συλλήψεων της Interpol για ανθρώπους που βρίσκονται μέσα σε μια ναυτιλιακή εταιρεία που εμπλέκεται στο “Noor1”.
Εσείς εξακολουθείτε να θέλετε να καταθέσετε γι’ αυτή την υπόθεση;
Βεβαίως και εξακολουθώ να θέλω να καταθέσω. Εγώ έστειλα γράμμα στον Άρειο Πάγο για να διασφαλίσω ότι δημόσια και επώνυμα δηλώνω πως επιθυμώ να καταθέσω. Η εμπιστοσύνη μου στις ελληνικές αρχές είναι μικρή πλέον. Στις 9 Οκτωβρίου, έκανα την τελευταία απόπειρα να μιλήσω με τον σημερινό ανακριτή, τον κ. Πετρόπουλο. Μου απάντησε η γραμματέας του ότι η υπόθεση ερευνάται. Πλέον, η προσδοκία μου είναι η υπόθεση αυτή να φτάσει στην Ευρώπη. Η επιστολή μου προς τον Άρειο Πάγο απευθύνεται και στον Τζιανλούκα Εσπόζιτο (σ.σ.: εκτελεστικός γραμματέας της Ομάδας Κρατών για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς).
Έχετε κάποιο στόχο εσείς από αυτή την ιστορία;
Κανένα στόχο και καμία αξίωση. Εγώ έχω ισόβια στέρηση εξόδου από εδώ για κάποια χρέη σε ένα καράβι. Υπάρχει μια διαδικασία για να αρθεί αυτή η απαγόρευση, αλλά είναι εντελώς ανεξάρτητη από αυτά που θέλω να καταθέσω.
Γιατί από το 2013 περιμένατε το 2018 για να ζητήσετε να καταθέσετε;
Αρχικά, όταν είδα ότι πιάστηκε το καράβι, θεώρησα ότι οι αρχές θα ερευνήσουν την υπόθεση. Δεν είχα λόγο να ανακατευτώ. Όταν είδα ότι υπάρχουν στοιχεία που δεν βγαίνουν, περίμενα να αλλάξει ο πρεσβευτής. Δεν ήταν δυνατόν να απευθυνθώ για να καταθέσω στον άνθρωπο ο οποίος ήταν στην καρδιά της καταγγελίας.